Állásinterjú tippek pályakezdőknek

Az önéletrajzírás után az állásinterjú kérdése és az arra való felkészülés sok félelmet és fejtörést okoz egy pályakezdőnek. Ebben a blog bejegyzésben tippjeimmel nekik szeretnék segíteni.

1 Ügyelj a megjelenésedre.

Egy állásinterjú esetében nagyon fontos a jó alkalomhoz illő megjelenés, hogy az első benyomás jó legyen a interjúztató számára. Korábban már írtam egy blog bejegyzést arról, hogyan illik megjelenni egy állásinterjún. Ezt a bejegyzést itt olvashatod.
Link:
https://www.metzdaniel.hu/blog/hogyan-illik-megjelenni-az-allasinterjun

2 Kérem, mondjon magáról néhány mondatot.

Készülj fel egy rövid bemutatkozással, amiben elsősorban az állás szempontjából releváns dolgokat emeled ki. Ha még nem dolgoztál munkahelyen és ez lenne az első,akkor bemutatkozásodban a munka szempontjából fontos az iskolában vagy a szakmai gyakorlaton szerzett ismereteket tapasztalatokat érdemes kiemelni.

3 Melyik három szó jellemzi önt leginkább?

Sokan megijednek ettől a kérdéstől. Korábban én is blokkoltam ennél a kérdésnél. Ne akkor kezdj el gondolkodni, mit is mond, mert az nem jó. Itt elég az a három tulajdonságod elmondani, amit az önéletrajzírás során az erősségeknél megemlítettél.

kerdojel.jpg

4 Mit tud a cégünkről?

Talán ennél a kérdésnél lehet a legjobban lemérni, hogy a pályázó mennyire vesz komolyan az interjút és az álláskeresést. Tájékozódj a céggel kapcsolatban. Nézd meg honlapjukat és Facebook oldalukat. Ha látja az interjúztató, hogy tájékozódtál, evvel is azt támasztod alá, hogy komolyan veszed.

5 Folytathatjuk idegen nyelven.

Talán ez az állásinterjú legnehezebb pontja. Annak ellenére, hogy az évek alatt nem egy állásinterjún voltam már és beszélek németül, ez a pont nekem is nehéz a mai napig. Készülj fel egy rövid bemutatkozással idegen nyelven is. Próbálj meg bátran beszélni. Használj olyan nyelvtani eseteket, amiket stabilan tudsz használni. Törekedj az egyszerűségre és támaszkodj arra a szókincsre amid van
 
6 Szabadidejében mivel foglakozik

Fontos, hogy már az önéletrajzírás alatt szánjunk kellő időt a hobbi, érdeklődésim kör részre. Semmi esetre se hagyjuk ki az önéletrajzból, mert sok esetben ez indíthat el egy beszélgetést az interjún.

Az önéletrajzírással kapcsolatban további hasznos tanácsokat találsz az alábbi linken.
Link:
https://www.metzdaniel.hu/blog