Fekete-fehér kép készítése RAW -ban 4 tipp

grafikai-tervezés-176-1080x675.jpg

A grafikai tervezés során van, hogy fekete fehér képeket szeretnénk használni, illetve a meglévő színes képekből fekete fehéret készíteni. Ez a blog bejegyzés erre ad néhány tippet

1 Helyi világosítás

Fekete-fehérben jobban megnöveljük a kontrasztot, mint a színes fényképnél. Sötétítéssel és világosítással megfigyelheti a változásokat. Válasszuk a Lightroom -ban, vagy a Photoshopban a RAW párbeszédablakot és ezen belül a kiigazító ecsetet (k) és kattintsunk az Expozíció mellett lévő +, vagy -gombra és fessük át a képnek azt a részét, amin változtatni szeretnénk. A további javításokhoz nyomjunk le az (N) betűt, vagy kattintsunk a +, vagy a – gombra. Ezáltal jelen esetben a tenger kivilágosodik és a szikla sötétebb lesz.

grafikai-tervezés-175-compressor (1).jpg

2 Tónusgörbe

A kontraszt szabályzó gyors, de a tónusgörbe pontosabb. Állítsuk a párbeszéd ablakban a tónusgörbét és itt válasszuk a „Pont” beállítást. A világosításhoz toljuk el a görbét felfelé, sötétítéshez pedig lefelé mozdítsuk el. Kattintsunk a görbére célzottan balra mozdítva sötétedik, jobbra mozdítva világosodik. Ha az alsó görbét lefelé húzzuk az árnyékok csökkennek. Toljuk fel a görbét, hogy a fények világosodjanak, mindaddig, amíg egy kellemes fekete-fehér összhatást nem kapunk.

3 Több tisztaság

Ez a beállítás a struktúrák részleti hangsúlyozza, emeli ki a téglafalban, az ablakon, a fákon, különösen jó alacsony fénynél. Ez a beállítás növeli a középtónuskontrasztot: világosabb középtónus további növelése, sötétebb átlagok csökkentése az árnyékok felé.  Ügyeljünk arra, hogy a magas pontok a Hisztogrammban ne tűnjenek el. Ne essünk túlzásba a magas tisztasági beállítás gyakran nemkívánatos hálókat, szellemképet körvonalakat okoz.

4 Kontraszt

A kiigazító ecsettel (k)festünk „kontrasztot”, vagy „tisztaságot” a túl sápadt homokban. Válasszuk a kiigazító ecsetet (k) és kattintsunk a tisztaság mellett lévő pluszjelre. A helyi kontraszt növelése és a kép világosabbá tétele érdekében a másik beállításokat semlegessé teszi. Az (Y) gomb lenyomásával megnézhetjük az ideiglenes maszkot. Megtekinthetjük, hogy hól festettünk már. Azokon a részeken, ahol túlfutottunk ott tudunk radírozni az Alt billentyű lenyomásával.

Elek a tippek segíthetik munkánkat a grafikai tervezés során.

Forrás Chip Foto-Video 2018/5