Grafikai tervezés tippek ingyenes programokkal

grafikai-tervezés-185-1080x675.png

A grafikai tervezés során előfordulhat, hogy a grafikához kapott képeken utómunkázni kell. Milyen ingyenes szoftverek segítségével tudjuk ezt megoldani és a megrendelt grafikát megtervezni, erre ad tippeket ez a blog bejegyzés.

Elsősorban itt nem nagy képjavításra kell gondolni, hiszen a hangsúly a névjegykártya készítés, szórólap, plakát és egyéb grafikai tevézésen van. De egy körülvágás, afények és árnyékok beállítása, valamint a színek korrigálása előfordulhat.

Erre a feladatra egy jó alternatíva a Darktable, ami egy ingyenes program Windows és Linux alá egyaránt elérhető. Kezeli a Raw fájlokat is így nem kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy a megrendelő jpeg formátumba adja át a képeket abban az esetben ha a grafikai tervezés során a megrendelő saját képet szeretné felhasználni.

A billentyűparancsok segítségével meggyorsíthatjuk a munkát. A programban a billentyűparancsok csoportosítva vannak, így hamar megtalálhatjuk a számunkra fontos, gyakran használt parancsokat.

grafikai-tervezés-186.png

A tárolt fehéregyensúlyi beállítások szintén megkönnyítik a munkát. Az alábbi előre definiált beállítások találhatók a programban:fényképező, fényképező semleges pont,nappali fény, árnyékos, felhős, izzó lámpa,fehér neon, vaku.

Előfordulhat, hogy a megrendelt szórólap, plakát készítéséhez fekete fehér fotókra van szükségünk. Erre is kínál a program több -féle lehetőséget

Miután végeztünk a kép javításával a Scrubus programban megtervezhetjük a kért grafikát. E program szintén elérhető Windows és Linux alá egyaránt. A program sokban hasonlít a sokak által ismert Adobe Illustratorra. Megvannak benne azok a beállítási lehetőségek, amik egynyomdai előállításhoz szükségesek. Bár nem üti meg azt a szintet, mint az Adobe Illustrator, vagy Adob Indesign, mégis remekül alkalmas névjegykártya készítés, plakát, szórólap, vagy más egy, vagy több oldalas marketing anyagok elkészítésére.

Itt is szeretném kiemelni a billentyűparancsokat, amik segítségével meggyorsíthatjuk a grafikai tervezés lépéseit, de van lehetőség arrais, hogy egyéni billentyű parancsokat állítsunk be.Ha az eddig említett két programhoz hozzávesszük a Gimp-et és az Inkscape-t, akkor mondhatjuk, hogy minden olyan dolog, ami a grafikai tervezéshez kell megoldható ingyenes programok segítségével.