Hogyan építsünk fel jól egy német önéletrajzot

hogyan_epitsuk_fel_egy_jo_nemet_oneletrajzot_1.jpg

Ebben a blog bejegyzésben arra szeretnék tippeket adni, hogy mikre kell figyelni az önéletrajzírás során, ha egy jó német önéletrajzot szeretnénk írni. Alapvetően az önéletrajznak legyen az bármilyen nyelven a lehető legteljesebbnek kell lennie, azaz személyes adatokat, szakmai hátteret, oktatást és képzést, vagy speciális ismereteket és készségeket kell tartalmaznia. A hiányosságokat a lehető legjobban meg kell indokolni. Ezenkívül az önéletrajz frissítése magában foglalhatja a hobbi ,a nem foglalkozási tevékenységek specifikációját vagy a korábbi munkáltatók vagy társak hivatkozásait. Ezt a részt sokan nem tartják fontosnak, pedig sokszor ez adhat egy jó kiindulópontot egy személyes elbeszélgetéshez.

Az önéletrajzírás három lépése:

1. Tervezés, a tények vizsgálata

Ha egy teljesen új önéletrajzot szeretnénk írni, vagy egy meglévőt újratervezni, először el kell terjesztenie saját szakmai életét. Nevetségesnek tűnik, de jó alapot biztosít: Minden szakmai munka, minden fokozat, képzés és továbbképzés. Vannak tények, mint a hobbi és a lágy készségek.

2. A lényeges dolgok kiválasztása és összegyűjtése

Nem mindent kell beleírni az önéletrajzba. Persze vannak olyan dolgok, amiket minden esetben meg kell adni. Ilyen adatok a személyi adatok például. De ha a szakmai tapasztalatot, vagy a veszteségeinket nézzük, akkor elsősorban azokat kell meg adni, amik az adott állás szempontjából fontosak lehetnek, amit meg szeretnénk pályázni.

3. Cél követés, optimalizálás

Ez azonnal következik: nemcsak a fedőlap, hanem az önéletrajz is optimalizálható egy adott munkáltató vagy iparág számára. Ennek érdekében célszerű kutatni a legfontosabb tényezőket az adott munkáltatóval kapcsolatban: tevékenységi terület, ipar, vállalati kultúra stb. Ezen túlmenően az önéletrajzban és a pályázati levélben meg kell jelenniük a munkahirdetésből származó kívánatos követelményeket, mert a toborzók „kulcsszavakat” olvashatnak.

Az önéletrajznak tartalmaznia kell:

  • Személyes adatok: Vezetéknév, születési idő és hely, állampolgárság
  • Iskolai oktatás: végzős iskolák, beleértve a fokozatot (hely, időtartam és befejezés időpontja)
  • Egyetemek: befejezett tantárgyak, egyetem, szakdolgozat témája, záróvizsga (beleértve a helyadatokat, időtartamot), külföldön befejezett félév
  • Szakképzés: az oktatás típusa, képzési vállalat, fokozat
  • Szakmai pályafutás: pozíciók, munkáltatók, munkahelyek, tevékenységek típusa és időtartama
  • Szakképzési tevékenységek: workshopok, szemináriumok stb. - ha lehetséges, dátummal és igazolással.
  • Iskolán kívüli oktatás, képzés: Nem minden magánoktatás érdekes a munkáltatók számára. Csak azokat kell megemlíteni, akik teljesítik a személyes portfóliót, vagy hangsúlyozzák a hangsúlyozni kívánt tulajdonságokat és képességeket.
  • Tudás és készségek: EDP, nyelvek, vezetői engedélyek stb.
  • Hobbi és érdekek: A nem szakmai oktatáshoz hasonlóan célszerű hangsúlyozni azokat a dolgokat is, amelyek megfelelnek az átfogó képnek, amit szeretne közvetíteni.
  • Hely, dátum, aláírás: Különösen az eredeti aláírás nézeteltérést okoz számos alkalmazás szakértő között: Ha még mindig szabványosak voltak az önéletrajzon a papíron, ez nem lehetséges az e-mail alkalmazásoknál, és gyakran elmarad. Az egyik lehetőség, amelyet természetesen soha nem értelmeznek a kérelmező hátránya, az, hogy egy szkennelt eredeti aláírást helyeznek a dokumentum alá.

Kronológia az önéletrajzban

Hová kezdjem, hol állj meg? Kezdjük az utolsó munkával vagy az első munkával? Az utóbbi években az úgynevezett "amerikai" forma is egyre inkább kialakult az osztrák önéletrajzban. Más szóval, az egyik a korábbi munkáltatóval kezdődik az utolsó, legutóbbi munkával, és például az üzleti hálózatok profiljaiban, mint például a Xing vagy a LinkedIn , fordított időrendben.

Forrás: https://www.karriere.at/c/lebenslauf