Hogyan írj, jó kísérőlevelet, motivációs levelet?

önéletrajz-pécs.jpg

Az önéletraj elkészítése után, szintén nagyon fontos, hogy elegendő időt szenteljünk a motiváció levél elkészítésére. Sokan nem tartják fontosnak a motivációs levelet, pedig egy jól megírt motivációs levél sokat jelent. Itt szeretném, kihangsúlyozni, hogy a motivációs levelet is az adott álláshoz kell igazítani, mint az önéletrajzot. Nincs egy olyan motivációs levél sablon, ami mindenhova megfelel. A sablon, vagy sablonos jellegű motivációs leveleket a tapasztalt HR –es munkatársak hamar kiszúrják, és a szemetesbe megy.
De milyen egy jó motivációs levél? Teszik fel a kérdést sokan. Nézzünk meg pár dolgot evvel kapcsolatba. Kezdjük a motivációs levél részeivel:

A pályázott cég és személy neve.
Megszólítás.
A jelentkezés tárgy, a munkakőr pontos megadása, megnevezése.
A jelentkezés rövid megindoklása.
Rövid, lényegre törő önjellemzés, a munka betöltéséhez szükséges, személyes tulajdonságok, tapasztalatok ismertetése.
A személyes találkozásba, tárgyalásba vetett bizalom kifejezése.
Dátum és elköszönés.

A jó motivációs levél titka az eredetiség. Egy ütős kezdőmondat, ha az emlékeztetés, az első benyomás keltése a célunk. A levél végig olvasása után két dolog lehetséges: a levél a többi levélhez kerül a szemetesbe, vagy félreteszi és tárcsáz. Nagyon fontos tényező a megfelelő stílus és hangnem. A cél nem barátkozás, ismerkedés. A motivációs levél ajánlott stílusa az üzleties. A szleng kifejezések használata kerülendő. Gondoljunk bele abba, milyen szavakat és kihelyezéseket használnák egy interjún és próbáljuk meg a levet úgy megírni.

önéletrajz-pécs2-300x199.jpg

Levélíráskor használjunk rövid és tömör mondatokat Mondataink legyenek egyszerűek, nyíltak. Ügyeljük arra, hogy ne ismételjük magunkat. Ne írjuk le még egyszer azt, ami önéletrajzunkba már szerepel. Inkább engedjünk mélyebb betekintést szakmai tapasztalatunkba és beszéljünk eredményeinkről. De vigyázat csak óvatosan ne essünk át öndicséretbe. Semmi képpen ne említsük meg, hogy a pénz, vagy az utazásnak a lehetősége motivál bennünket arra, hogy ere az állásra jelentkezzünk. Inkább azt helyezzük előtérbe, hogy miben passzolunk a pozíció elvárásaihoz.  Használjuk a hirdetésben lévő kulcsszavakat.  A motivációs levél írásakor meg kell találnunk az egyensúlyt az önbizalom és az alázat között.