LibreOffice tippek második rész billentyűparancsok

A minden napos munka során nagyon fontosnak tartom, mint online asszisztens, hogy a munkához használ programokat jól ismerjem és kihasználjam a bennük rejlő lehetőségeket. Ez a blog bejegyzés egy sorozat második része, melyben LibreOffice-ban lévő billentyűparancsokról lesz szó. És egyben evvel a bejegyzéssel szeretnék eleget tenni egy kedves olvasóm kérésének is.


Mint  online asszisztens érdemes a billentyűparancsokat tudni és alkalmazni, hogy megkönnyítsük és gyorsítsuk a munkát. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem azokat, amiket a leggyakrabban használok a szövegszerkesztőben.

Kezdjük a sort a dokumentumok vezérlésére és szerkesztésére használt billentyűkombinációkkal, mert szerintem egy online asszisztens talán ezeket használja a leggyakrabban.
A Ctrl+H Meghívja a Keresés és csere párbeszédablakot.
A Ctrl+Alt+Shift+V Beilleszti a vágólapon levő szöveget formázás nélkül. A beillesztett szöveg azt a formázást veszi fel, ami a beillesztés helyén érvényes.
A Ctrl+I A Dőlt attribútum alkalmazásra kerül a kijelölt területre. Ha a kurzor egy szövegen áll, akkor a szó szintén dőlttel kerül megjelölésre.
A Ctrl+B A Félkövér attribútum alkalmazásra kerül a kijelölt területre. Ha a kurzor egy szón áll, akkor a szó szintén félkövérrel jelenik meg.
A Ctrl+U Az Aláhúzás attribútum alkalmazásra kerül a kijelölt területre. Ha a kurzor egy szón áll, akkor a szó szintén aláhúzással jelenik meg.
A Ctrl+M Eltávolítja a kijelölt szöveg vagy objektum közvetlen formázását (mint a Formátum - Közvetlen formázás törlése)

office2.png

 

Az F6 billentyű ismételt lenyomásával válthatjuk a fókuszt, és körben lépegethet a következő objektumok között:

 

  • menüsor,
  • minden eszköztár fentről lefelé és balról jobbra,
  • minden szabad ablak balról jobbra,
  • dokumentum

Nyomjuk le a Shift+F6 billentyűkombinációt, ha az ellenkező irányban akarunk végiglépkedni az objektumokon.
Nyomjuk meg a Ctrl+F6 billentyűkombinációt a dokumentumra váltáshoz.
Nyomja le az F10 billentyűt a menüsorra váltáshoz, illetve az onnan visszaváltáshoz.
Az Esc billentyű bezárja a nyitott almenüket, eszköztárakat vagy az éppen használt szabad ablakokat.
Az F7 billentyű lenyomásával a helyesírás ellenőrző ablak nyílik meg.

Úgy gondolom, hogy az online asszisztens számára elengedhetetlen a billentyűparancsok ismerete és használata a mindennapi munka során.