Milyen buktatói vannak a motivációs levél készítésének?

önéletrajzírás-pécs64-1080x675.jpg

Ma már az önéletrajzírás mellett szinte elengedhetetlen a motivációs levél készítése is. Milyen buktatói vannak a motivációs levél készítésének? Ez a blog bejegyzés erre ad pár tippet.

  1. Talán az egyik legnagyobb hiba, ha nem küldesz motivációs levelet, annak ellenére, hogy ezt kifejezetten kérik az álláshirdetésben. Ezért mindig figyeljünk az állas hirdetés minden apró részletére.
  2. A kísérőlevél és az önéletrajzírás estében is szánj rá elegendő időt és ügyelj a helyesírásra.
  3. Megfelelő e-mail cím. Az email címed tartalmazza nevedet, mert így k9nnyebb visszakeresni a levelet. A vicces e-mail címeket felejtsd el.
  4. Helyes megszólítás, kellő komolyság és udvariasság. A helyes megszólítás: Tisztelt Hölgyem, Uram. Kifejezetten kerülendők:

Hello!

Tisztelt Vezetőség!

Jó napot!

Üdvözletem!

Magázódunk és a levél hangvétele legyen üzleties.

  1. Nézz utána és légy tisztában azzal, hogy ezért, vagy azért a munkáért mennyit lehet kérni a mai munkaerőpiacon. Ne írd bele a motivációs levélbe a bérigényed. Itt nem te diktálsz. És ezt ne is próbáld meg. Ha felajánlanak valamit, azt elfogadhatod vagy visszautasíthatod, de sajnos nem vagy abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjál. Persze ha fizetési igény megjelölését kérik az álláshirdetésben, akkor add meg, hogy mennyit szeretnél kapni.

Arról írsz, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem rendelkezel az elvárt végzettségekkel, de megpróbálnád a munkakör betöltését, hátha mégis sikerül.

A nyitottság az új ismeretek elsajátítására nagyon fontos, de ha például gépészmérnököt keresnek, te pedig bölcsész vagy, akkor nem ez a te állásod. Próbálkozni lehet a határterületeken, vagy ha nem jelölnek meg egy kifejezett végzettséget, de teljesen felesleges olyan helyekre jelentkezni, ahol kifejezetten adott végzettségű szakembert keresnek.

önéletrajzírás-pécs63.jpg

 

  1. Az egyik legfontosabb tanács: rólad szóljon! Számtalan sablont találhatsz a világhálón, azonban érdemes egyedül nekiülni a feladatnak, mert a sablon nem tudhatja helyetted, hogy miért az adott állást szeretnéd megpályázni, és milyen tapasztalatokkal, képességekkel rendelkezel.
  2. Ami az önéletrajzba nem fért bele, annak itt a helye. Miért mondom ezt? Mert már több bejegyzésemben is hangsúlyoztam, hogy az önéletrajban az alap adatok mellet elsősorban a kulcsszavak mellett minden olyan információnak kell benne lenni, ami az adott állás szempontjából fontos lehet. A motivációs levélben bátran mesélhetsz a korábbi munkahelyi élményekről, például milyen feladatokat láttál el, milyen sikereket értél el, illetve, ha nem rendelkezel előzetes munkatapasztalattal, akkor beszélj arról, hogy mit vársz attól a helytől, ahova jelentkezésed beadod, milyen jövőbeli terveid vannak a munkaerőpiacon.