önéletrajz-pécs13.jpg

A látogatók nagy százaléka a fotót nézi meg először egy adatlapon és alkot róla egy véleményt. Milyen az illető öltözete, hajviselete, arckifejezése. Ez az önéletrajzok esetében is nagyon igaz. Egy esélyünk van arra, hogy az első alkalommal jó benyomást keltsünk. Javaslom, mindig legyen egy önéletrajz elmentve gépünken egy jó fotóval, amit csak frissíteni kell és az adott álláshoz igazítani.  Ha valahova gyorsan kell egy önéletrajzot küldeni és nincs megfelelő képünk, akkor küldjük el fotó nélkül. Mindenáron ne csatoljunk képet, mert egy előnytelen fotó csökkenti esélyeinket.

önéletrajz-pécs14-300x225.jpg

Mire figyeljünk oda a fotó kiválasztásakor. Nagyon zavar, ha valaki nem megfelelő környezetben készült képet csatol önéletrajzához. Például egy nyaraláson készült kép, ahol a háttérben látszik a tenger és a jelölt napszemüveget visel. Egy másik példa, ami rossz hatást kelt a rossz fényviszonyokban készített kép, vagy olyan kép, amin az illető unott, vagy ijedt arcot vág. Ha valaki állást szeretne, vagy jobb munkakőrbe szeretne kerülni, de nem áldoz egy jó minőségű képre, azt biztosan nem fogják komolyan venni a kiválasztáskor. Ez fordítva is igaz egy profi fotó nem pótolja a szakmai tapasztalatot, de a pályázó hozzáállásáról sokat árul el. Ezek után felmerül a kérdés, hogy milyen az a fotó, amivel jó benyomást kelhetük, ha megtekinti önéletrajzunk. Ebben az esetben valami semleges háttér a megfelelő például világosszürke, mert a hangsúly az arcon van.  A másik gyakori kérdés, hogy mit viseljünk a fotón. Ez függ a megpályázott állástól. Ahol a betöltendő munkakőr megköveteli az elegáns viseletet ott érdemes a fotót ennek tudatában készíteni. A világos ing, vagy blúz és sötét zakó, vagy blézer az, amivel biztos nem követük el hibát. Ügyeljünk arra, hogy ruházatunk megfelelő méretű legyen. Inkább öltözzünk túl, mint alul. Urak esetében ajánlott az öltöny és a nyakkendő, hölgyek esetében a csinos visszafogott öltözet mellett egy számára előnyös szolid smink.

Végül pár gondolat egy nagyon gyakori kijelentésről, kérdésről, amit sokszor hallottam és olvastam is már. „Én nem vagyok fotogén alkat, nem szeretnék fényképet csatolni önéletrajzomhoz.” A kapcsolódó fénykép ma már fontos része az önéletrajznak. Miért?  Mert nagyban megkönnyíti a HR –es munkatársak munkáját, hogy archoz köthetik a jelentkezőt és az információkat.