Milyen a jó névjegykártya?

grafikai-tervezés-Pécs1-1080x675.jpg

A névjegykártyákat két nagy csoportra lehet osztani, céges, vagy privát. A kettő mixelni nem jó. A cégesen ne közöld privát elérhetőséged, hogy estéid és a hétvégéd nyugodt legyen. A priváton pedig ne tedd közzé a cég központ számát, vagy beosztásod, mert akiknek te privát névjegykártyát adsz, azok ismernek. Mi a célja egy jól elkészített névjegykártyának? Véleményem szerint az alábbiak: segítségével ismeretséget köss, emlékezetesebbé tedd bemutatkozásod és a találkozást, a névjegykártyát látva könnyebben emlékezzenek rád, segít abban, hogy személyedhez kössék a neved, a jó első benyomáshoz is nagyon sokat segít.

Ezek után vegyük sorra, hogyan is épül fel egy jó névjegykártya. A névjegykártya általános mérete 9x5 cm. Nem érdemes ettől eltérni, bár egyre gyakrabban megteszik, mert szeretnének az egyediséggel mély benyomást tenni és kihangsúlyozni, hogy ők valami egyedit képviselnek többek az átlagnál. Van álló és fekvő névjegykártya ebben a méretben. Én minden esetben megrendelőimnek a fekvőt szoktam javasolni. Az állóval egy nagy baj van a szűk hely. Például nehéz rajta elhelyezni egy hosszabb e-mail címet olvasható méretben a margókat is figyelembe véve.  Evvel szemben a fekvő névjegykártya esetében nagyobb a hely, emiatt szellősebbé és átláthatóbbá tehető. A jó névjegykártya tükrözi tulajdonosát. Ezért ne bízd rá teljes mértékben a tervezést másra, mert akkor az a névjegykártya bármilyen jó is nem téged fog tükrözni. Még ha nem is tudsz rajzolni, vagy nem ismered a grafikus programokat, vegyél részt aktívan a tervezésben. Gondolok például arra, hogy a színek, betűtípusok, méretek esetében te dönts, hogy a névjegykártya téged tükrözzön.  A színek esetében az az általános szabály, hogy használjunk 2, vagy 3 színt. A sok szín használata, csak néhány foglakozásnál előnyös, mint például virágkötő. A színek erős hatással bírnak, ezért gondosan választd meg őket. Itt még szeretném megemlíteni, hogy a színvilág kiválasztásakor érdemes a kiválasztott szín színkódjának is utánanézni és akár ennek alapján választani, mert így ugyanaz a szín lesz a weblapon és a névjegykártyán. Ha eszerint választunk, elkerülhetjük a tónus különbségeket.

grafikai-tervezés-Pécs2-300x200.jpg

Akár privát, vagy céges névjegykárgyáról beszélünk, fontos, hogy a névjegykártya informatív legyen. Feleljen meg maradéktalanul a feladatának. Tartalmazzon minden olyan fontos adatot pontosan és áttekinthetően, amire szükséged van a kapcsolatfelvételhez. Fontos, hogy a rajta lévő adatok olvasható méretű és formájú legyen.  A kétoldalas névjegykártyák esetében tájékoztatást adhatunk üzletünk nyitva tartásáról, elhelyezkedéséről, szolgáltatásainkról. A kétnyelvű névjegykártyák esetében is érdemes kétoldalas névjegykártyában gondolkodni. Nagyon fontos a névjegykártya minősége. Egy minőségi névjegykártya segíthet az első jó benyomás kialakításában és abban, hogy hitelesek legyünk. Ezért az én személyes javaslatom is az, amit sok internetes portál hangsúlyoz, hogy ne spóroljunk a névjegykártyán, bízzunk meg egy nyomdát, vagy grafikust az elkészítéssel és ne mi álljunk neki összedobni valamit otthon.