A motivációs levél 2 rész

önéletrajzírás-pécs69.jpg

Az önéletrajzírás után, hogyan írjunk jó motivációs levelet. Tippek második rész.

1. Idézd mások pozitív véleményét
A kísérőlevél lényege természetesen az önfényezés, hiszen el akarjuk adni magunkat, hogy megkapjuk az állást. Ezt lehet nagyon, sőt bántóan egyszerűen, de elegánsan, diszkréten is csinálni. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy szépen leírják: ők bizony ambiciózus, megbízható, terhelhető stb álláskeresők, mivel a hirdetésben is ilyen jelzők szerepeltek. Mennyivel meggyőzőbb, ha ezek a pozitív tulajdonságok mások véleményeként jelennek meg a motivációs levélben. Véleményem szerint, így hitelesebb. Idézz néhány dicséretet, amelyek a munkáddal vagy veled kapcsolatban hangzottak el! (Sokat segít, ha vannak megfelelő referenciáid, ezekből ki tudsz választani pár frappáns mondatot.) Ha van blogod, honlapod, aktívan jelen vagy a LinkedInen, az ottani pozitív kommentjeiből is érdemes összegyűjteni párat.

2. Felejtsd el a sablonokat
Az internetről kimásolt és többé-kevésbé testre szabott sablonokat nem szeretik a HR-esek, és ennek megfelelően bánnak velük. De ugyan ez igaz az önéletrajz készítés esetében is. A sablon használata azt sugallja, hogy csak minimális erőfeszítést vagy hajlandó tenni a siker érdekében, amit sehol nem vesznek jó néven.

3. Ismerd meg a céget
Nézz utána a cégnek az interneten, és írj egy lelkes bekezdést arról, miért pont náluk szeretnél dolgozni. Mert kis korod óta imádod a termékeiket, mert ők állítják elő a GDP 0,8 százalékát, és te is szeretnél ebben részt venni, mert vonzó a vállalati kultúra, mert ők kínálják számodra a legnagyobb fejlődési lehetőséget. Írd le azt is, te mit tudsz tenni a cég érdekében, miért járnak jól, ha téged vesznek föl, és nem mást.

önéletrajzírás-pécs70.jpg

4. Legyen személyes a hangvétel
Már többször tettem arról említést, hogy a motivációs levél nem az önéletrajz bővebb lére eresztett ismétlése vagy kiegészített információgyűjtemény, hanem személyes üzenet egy gyümölcsöző kapcsolat reményében. Ennek jegyében, ha ki akarsz tűnni a tömegből, a levél legyen egyedi kis műremek, amely a te hangodon szólal meg. Túlzásokba persze nem szabad esni, de villantsd meg bátran az egyéniségedet. Ha ez esetleg nem tetszik az olvasónak, sebaj, nyilván nem is tudnál beilleszkedni abba a munkahelyi környezetbe, ahol ilyen morc alakok dolgoznak.

5. Indokold meg, miért való neked a feladat
Az önéletrajzban remélhetőleg adatszerűen olvasható, milyen végzettséged van, milyen tapasztalatokat szereztél, most erre kell ráerősítened a kísérőlevélben. Különösen, ha nem felelsz meg pontosan a pályázati feltételeknek, de úgy gondolod, hasznos transzferálható tudásod van, amely alkalmassá tesz a feladatra. Jelen sorok írója egyszer például így védte ki motivációs levelében az esetleges aggályokat: