Ne félj tőlem a Gimp vagyok

gafikaitervezés11.jpg

Több blog bejegyzést írtam már avval a témával kapcsolatban, hogy a grafikai tervezés milyen módon oldható meg ingyenes programokkal. Evvel a blog bejegyzésemmel arra törekszem, hogy kicsit eloszlassam a tévhiteket és félelmeket a Gimp programmal kapcsolatban.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nekem is voltak fenntartásaim, félelmeim a Gimp-el kapcsolatban, mert több ismerősömtől hallottam, hogy átláthatatlan, teljesen más, mint a sokak által ismert Adobe Photoshop. Ezek az állítások részben igazak, de messze nem olyan nehéz átállni és megszokni a programot, mint azt sokan gondolják. Szerintem a program egy magánszemély, vagy egy kisebb vállalkozás igényei bőven kielégíti.

Én akkor kezdtem ismerkedni a Gimp -el, amikor belecsöppentem a Linux világába. Talán több olvasóban felmerül most a kérdés, hogy miért váltottam Gimp -re. A válasz egyszerű becsületbeli okok miatt, a GDPR miatt és hajtott a kíváncsiság, hogy egy új programot megismerjek.

Legyen szó akár logó tervezés, szórólap, plakát készítés, vagy fotó utómunkálatokról a Ginp -el megoldható. Az összes olyan lehetőség, eszköz megtalálható benne, ami a grafikai tervezés, vagy retusálás során szükséges lehet. Csak egy párat említenék meg a teljesség igénye nélkül. Segédvonalak és rács segíti a helyes pozicionálást, majdnem az összes szűrő és összhatásmód, ami az Adobe Photoshop -ban van itt is megtalálható.

gafikaitervezés12.jpg

Persze azért meg kell említeni, hogy ez a program nem tudja teljesen azt nyújtani, mint az Adobe programok, melyek a grafikai tervezés során a leggyakrabban használt programok. Legyen szó akár pixel, vagy vektor alapú tervezésről.

Nekem is voltak dolgok amiket nehezen szoktam meg a grafikai tervezés során és vannak dolgok, amik a mai napig fejtörést okoznak. Csak hogy egy pár dolgot említsek: a lebegő réteg, az ikonkészlet, vagy, hogy a Gimp -ben nincs CMYK színmód. Én azt mondom, hogy tanulással és kisebb kompromisszumokkal minden megoldható legyen szó akár webes, vagy a nyomda számára előkészített papír alapú grafikáról.