Nyelvismeret megadása az önéletrajzban, de hogyan?

Tapasztalatom szerint a sok embernek komoly fejtörést okoz a nyelvismeret megadása az önéletrajzírás során. Ezért ezt a blog bejegyzést csak ennek a kérdésnek a megválaszolására szánom, hogy segítsek

Rengetegszer hallottam mér azt a kijelentést, hogy „beszélek nyelvet de”. A de szó után aggályok sora szokott következni, ami miatt az emberek nem merik beírni önéletrajzukba a nyelvismeretet. Ezek a következők:

  • van nyelv vizsgám, de rég használtam a nyelvet
  • beszélek nyelvet de nincs nyelv vizsgám
  • vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli nyelv vizsgám van
  • beszélek idegen nyelvet de nem tudom milyen szinten

Úgy gondolom, hogy ezek a felmerülő kérdések sokaknak ismerősek. Éppen ezért egyesével végig megyek rajtuk és megpróbálok mindegyikhez tippet adni, hogy hogyan tüntesd fel az önéletrajzírás során az idegen nyelv ismeretedet. Mindenek előtt szeretném hangsúlyozni, hogy egy nagy hiba, ha önéletrajzunkba nem írjuk bele a nyelvismeretet. Bármilyen nyelvet beszélünk bármilyen szinten mindig tüntessük fel.

nyelv2.png

Van nyelv vizsgám, de rég használtam a nyelvet

Ez a kérdés számomra is ismerős a mai napig. Sajnos a nyelvtudás is olyan hogy kopik. Viszont tapasztalatból azt is tudom, hogy sok alternatíva létezik arra, hogy szinten tartsuk. Én korábban rendszeresen olvastam német hírportált és a mai napi olvasok és nézek filmet német nyelven. Itt szeretném megemlíteni azt is, hogy lehetőség szerint érdemes pár órára elmenni egy nyelvtanárhoz az állásinterjú előtt, hogy kicsit felfrissítsük a szóbeli kommunikációt ehetőség szerint az állásinterjú szerint célirányosan.

Beszélek nyelvet de nincs nyelv vizsgám

Ez a másik nagy kérdés, amit hallok önéletrajz készítéskor. Sok munkaadónak csak az a fontos, hogy beszélj az adott idegen nyelven olyan szinten, amit a meghirdetett pozíció megkíván. Ezért nem szabad azt gondolni, hogy nincs nyelv vizsgám nem írok be semmit.

Vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli nyelv vizsgám van

Igen elég nagy azon emberek tábora, akiknek csak az egyik modul van meg. Ők gyakran teszik fez azt a kérdést: „Hogyan írjam be?” Az elfogadott forma ebben az esetben például: Angol alapfok (szóbeli). Így nyugodtan be lehet írni az önéletrajzba, még mindig több, mint a semmi.

Beszélek idegen nyelvet de nem tudom milyen szinten

Ebben az esetben azt javaslom, hogy az önéletrajz megírása előtt próbáljuk meg meghatározni nyelvtudásunk szintjét, hogy az önéletrajzunkba valós adatok kerüljenek. Véleményem szerint ezt két lépésben tudjuk megtenni.

Szintfelmérő tesztek megoldásával. Evvel meg tudjuk határozni nyelvtani ismereteinket és valamennyien szinten szókincsünket is. A sóbeli felméréshez nyelv tanár segítségét kérjük.

Ha szeretnél még több hasznos infót megtudni az önéletrajzírással kapcsolatban, akkor látogass el blog oldalamra.

Link: https://www.metzdaniel.hu/blog