Önéletrajz készítés Linux alatt Scribus-ban

Ebben a blog bejegyzésben pár tippet adok ahhoz, hogy miért érdemes megfontolni, hogy önéletrajzunkat Scribus-ban készítsük el.

 

Talán mindenkiben aki olvassa a címet rögtön ott a kérdés, hogy miért Scribus, hisz ott a LibreOffice Write és abban is el lehet egy önéletrajzot készíteni. Ez így is van, de a Scribus-ban lévő lehetőségeket használjuk ki, fordítsuk saját javunkra az ónéletrajzírás során.

 

1. Nagyobb szabadság

 

Igen a nagyobb szabadság a szövegszerkesztésben sokszor előnyt az önéletrajzírás során. Mit is jelent ez pontosabban? A beszúrható szövegkeretek lehetővé teszik, hogy a dokumentumon a szövegblokkokat tetszőlegesen, sűrűbben helyezzük el. Így több információt tudunk leírni anélkül, hogy önéletrajzunk terjedelme megnőne. Viszont minden esetben érdemes 2 dolgot szem előtt tartani: az önéletrajz könnyen áttekinthető legyen, két oldalnál hosszabb nem legyen.

 

2. Egyszerű kép beillesztés és méretezés

 

Ha LibreOffice-t használunk sok esetben fejtörést okozhat a fénykép beillesztése az önéletrajzba, és méretezni. Mert a pályázók általában a fotó mellett adják meg személyi adataikat. Sok esetben ezek az adatok a kép beillesztésekor szétcsúsznak felborítva ezzel az elképzelt designt. Evvel szemben Scribus-ban a beillesztett kép gyorsan és egyszerűen méretezhető és a szövegkeretek miatt nincs hatással a körülötte lévő szövegre.

Képernyőkép 2019-04-20 21-28-24.png

3. A végeredmény PDF

 

Ma már egyre több helyen elfogadott, hogy önéletrajzunkat PDF formátumban küldjük el vagy töltjük fel az álláslehetőségek megpályázásakor. Ha önéletrajzunk nem csak PDF-ben van elmentve , hanem a program alapértelmezett fájlformátumában is, akkor dokumentumunkat bármikor módosíthatjuk könnyedén.

 

4. A rétegek használata, design

 

Mielőtt pár szót ejtenék a designról szeretném hangsúlyozni, hogy elsősorban az önéletrajz tartalma a fontos és nem a design. A designnak csak grafikusok és esetleg fotográfusok esetében van jelentősége. Minden más esetben elhagyható. Szép visszafogott designt hozhatunk létre a programban lévő rétegtechnika segítségével, mellyel könnyen egyedi hátteret készíthetünk önéletrajzunknak. A másik lehetőség, hogy a stílusokat használjuk, mint design eletet kiemelve a z önéletrajz egyes fontos részeit, vezetve ezzel olvasó szemét.