Photoshop tipp reluxahatás

grafikai-tervezés-182-1080x675.jpg

A grafikai tervezés során előfordulhat, hogy olyan cégtó, vállalkozótól kapunk megbízást grafikai tervezésre, aki redőny, reluxa, szalagfüggöny szerelésével, forgalmazásával foglalkozik. Mivel lehetne látványossá tenni egy ilyen témájú grafikát? Ez a blog bejegyzés erre ad tippet.

Ez a tipp a reluxahatás, ami névjegykártya, vagy szórólap készítés estében is jól alkalmazható. Az ablakon lévő reluxa szép árnyékot vet az előtte lévő személyre. Ezt a romantikus fényjátékot könnyen önmegvalósítójuk Photoshoppal is.

Legelsőként 2 dologra érdemes odafigyelni, hogy a modell jól legyen megvilágítva és egy egységes sötét háttér legyen a modell mögött. Több féle módon meg lehet valósítani a reluxahatást, én most egy gyors és egyszerű módszert mutatok be. A kép megnyitása után az első lépés ( Filter/ Blur Gaussian Blur), vagy magyar nyelvű program esetén (Szűrő Élettelenítés/ Gaussélettelenítés). Itt állítsuk be a nekünk tetsző értéket, majd kattintsunk az ok gombra. Most hozzunk létre egy új réteget. Válasszuk ki a Tégla alap kijelölő eszközt, majd rajzoljunk vele egy számunkra megfelelő magasságú téglaalapot a képen. Ez után lágyítsuk a kijelölés keretét ízlés szerint és töltsük ki szürke színnel. Figyeljünk arra, hogy a kitöltés után a kijelölést ne szüntessük meg. Most másoljuk le ezt a réteget és kattintsunk a réteg másolatra. Válasszuk ki a mozgató eszközt és mozgassuk lefelé a reluxa lapátját. Ezt a két lépést mindaddig ismételjük, míg a kép aljára érünk.

grafikai-tervezés-181.jpg

Most kapcsoljuk ki azt a réteget, amin a modell van, csak azok a rétegek maradjanak láthatók, amik a reluxa részeit képezik, majd egyesítsük a látható rétegeket. Ha el lenne csúszva igazítsuk középre. Majd csökkentsük e réteg láthatóságát mindaddig, míg a megfelelő hatást érjük el. Ha ez megvan jöhet a szövegek elhelyezése. Ebben az esetben különösen érdemes figyelni arra a fényjáték miatt a grafikai tervezés alatt, hogy az elhelyezett szövegek jól olvashatóak legyenek, akár kis méretben is. Ezért érdemes a szövegeknek egy kis körvonalat adni, ami kiemeli őket.