Scribus az InDesign ingyenes alternatívája

A kiváló minőségű nyomtatási termékek, mint például szórólapok, névjegykártya, prospektusok vagy magazinok létrehozásához professzionális asztali kiadói szoftverre (DTP) is szüksége van. Azonban, ha az Adobe InDesign és a QuarkXPress túlmutat a pénzügyi hatókörén, vagy ha nem akarja az iparág óriási kreatív felhő előfizetését bevonni, akkor szerencsére szabad, de hatékony alternatíva lehet. A Scribus évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint nyílt forráskódú változat, ha valaki ezt szeretném használni,akkor azoknak adok egy pár útmutató tippet egy itallap elkészítéséhez. 

A keret fogalma 


Nem számít, hogy döntünk-e a PDF-n vagy az InDesign fájltípuson a 2-oldalas szórólap DIN lang formátumban, a Scribus-ban való megnyitása nagyon egyszerű és szokásos módon a Fájl / Megnyitás vagy a Gyorsbillentyű segítségével. Ctrl + O. Ebben az esetben most  a IDML sablonfájlt használjuk, mert megnyitja a két réteget, a Sablont és a Saját réteget. Ezek az ablak / rétegek alatt találhatók. Az egyes oldalak az Window / Arrange oldalakon találhatók. Amint már azt említettem ez a nyílt forráskódú szoftver is működik a keretrendszerrel. Tehát most meg kell emelnie egy téglalap alakú keretet az űrlap eszközzel (S) . Alapértelmezés szerint ugyanazok az alapértelmezett beállítások érvényesek, mint az InDesign esetében: fekete kontúr és nincs kitöltési szín. Győződjünk meg róla, hogy a My Level szinten dolgozik. Annak érdekében, hogy kiválassza a szintet, a Rétegek kijelölése objektumokban jelölőnégyzetet a rétegablakban kell beállítani. A Tulajdonságok ablakban most beállíthatja a keret helyzetét és méretét.

scribus3.png

 

A színek beállítása és rendezése

 
A Szerkesztés / Színek menüpontban láthatjuk a színeket és itt van lehetőség a színek eltávolítására és az új szín hozzáadására is. Az új szín megadásakor tudunk színmódot választani és egyben a keverési arányt is látjuk.
Ha szeretnék, hogy könnyebb legyen nekünk, a Scribus lehetőséget ad a színminták importálására az Adobe Swatch Exchange fájlként (.ase). Tehát, ha valahol már elkészült a Scribus szórólap kész ASE fájlja, akkor csak az Import gombra kell kattintania, és betöltheti azt a helyről. De úgy is dönthetünk, hogy bármilyen számú kész színpalettából összeolvasztunk egy színt. Ha új színt állít be (ebben az esetben C = 0 / M = 80 / Y = 60 / K = 0), akkor ezt az objektumhoz rendeljük. Ehhez válasszuk ki a téglalapot az Objektum kiválasztása eszközzel (C), és lépjünk a Tulajdonságok ablak Szín lapjára. Itt választhatjuk ki az új kitöltési színt. 
Van azonban egy másik módja is, hogy könnyen beállíthatjuk az új színeket a Scribus dokumentumhoz. És csak az Extrák / színes kerékre kell menni. Itt lehetőségünk nyílik monokróm színek vagy különböző kiegészítő színek kiválasztására is. Itt is be lehet írni egy hexadecimális színkódot. Az Add ezek a színek gombra kattintva lépjünk be a színpalettába, és onnan használható.

Képek beszúrása és szerkesztése 
Ha képet szeretnénk beszúrni a Scribus által létrehozott szórólapokba, akkor csak képkeretet kell rajzolni (I). A projekthez használt fotók mindketten a Fodshot oldalról vannak. A jobb rendelés érdekében a legjobb, ha minden rétegre új réteget hozunk létre a réteg ablakban található plusz gomb megnyomásával . A nevének megváltoztatásához kattintsunk duplán az új rétegre. Kattintsunk a jobb gombbal az új képkeretre, majd válassza a Kép betöltése ( Ctrl + I ) elemet, és hívja fel a képet a helyről. A Tulajdonságok ablakban lépjen a Kép fülre, és állíthatjuk be a horgokat az arányos és a keretmérethez . Alternatívaként a jobb egérgombbal kattintsunk a képre és a képre, hogy illeszkedjen a kerethez . Ekkor a Tulajdonságok ablakban kiválaszthatjuk a szabad skálázást , és pontosan beállíthatja a képméretet a kerethez. Győződjünk meg róla, hogy a lánc szimbólum zárva van, így a kép arányos. 
A Scribus csak a linkekként menti el a képeket, majd az eredeti fájlon keresztül érheti el őket. Ha ugyanazt a fájlt vagy a csatolt képek nélkül törli, akkor nem jelenik meg. A kiindulási pont jobb egérgombbal kattint a képre és mentsük a képfájlt a dokumentumban.

Munka szöveggel 


Most a szöveg új szintre lép. Ehhez rajzoljunk egy keretet a szövegkeret eszközzel (T) . Ha ezt a szövegkeretet szeretnék központosítani, akkor az InDesignhez hasonlóan képes a függőleges tengelyen található oldalra központosítani az Align és Distribute ablak segítségével. Hamarosan rájövünk, hogy nem csak a szokásos módon adhatunk hozzá szöveget. A titok a történetszerkesztőben rejlik, amelyet a Szerkesztés / Szerkesztés szöveg (Ctrl + T) segítségével érhet el. Itt először be kell írjuk a szerkeszteni kívánt szöveget, majd jelölnünk kell, hogy a kívánt módosítások érvénybe lépjenek. Ezután megváltoztathatjuk a betűtípust, a betűméretet, az illesztést és még sok más. Természetesen szerkesztheti a betűszínt is. De ezt újra be kell állítanunk a Szerkesztés / Szín  segítségével.
A Scribus programban lehetőség van a rajz és a bekezdésstílusok megadására is. Ez az Edit / Styles (F2) alatt lehetséges. Itt megadhatjuk az összes lehetséges szövegtulajdonságot. Ezután újra felhívja a történetszerkesztőt, jelöljük ki a szöveget, majd menjünk a jobb felső sarokban a bekezdésstílusokra.

Munka több oldalon 


Amikor elkészültünk az első oldallal, az Arrange Pages ablakban válthatunk a következő oldalra. Itt új objektumokat hozhatunk létre új szinten. De ha a legtöbb objektumot az 1. oldalon a 2. oldalon szeretnék, mint ebben az esetben, akkor van egy pontosabb és elegánsabb megoldás, amit szeretnék megmagyarázni  Ehhez tartsuk lenyomva a Shift billentyűt, és válasszuk ki az Objektum eszközt (C), hogy kiválasszuk az összes objektumot, amely a második oldalon jelenik meg. Ezután megyünk az objektum / add to / library / fő ablakba, és írjunk be egy értelmes nevet az újonnan megnyitott ablakban. A Scribus szórólap 2. oldalán az Arrange Pages (Oldalak rendezése) ablakban rendezzük, majd kattintsunk a jobb oldali egérgombbal a Library (Könyvtár) ablakban, hogy az oldalra ugorjunk, és a Beszúrás oldalra . Ennek az az előnye, hogy minden objektum pontosan az 1. oldalon található, és nem kell mindent áthelyezni. 
Egy sorrend létrehozásához most már három új szintet adhatunk hozzá a 2. oldalon, mint az 1. oldalon, a Rétegek ablakban található plusz ikonra kattintva. Most átnevezhetjük ezeket a három szintet, majd válasszuk ki az objektumokat a 2. oldalon az Objektum kiválasztása eszközzel (C) , kattintsunk jobb egérgombbal és mozgassuk egy másik szintre
A történetszerkesztővel (Ctrl + T) csak a szöveget kell szerkesztenünk. Ezután válasszuk ki az alábbi képkeretet, és a Ctrl + I parancsikon segítségével új képet húzhatunk ebben a keretben. Ezt csak a kívánt méretre kell méretezni. Az X és Y pozíciót a Tulajdonságok ablak Kép lapján továbbra is megváltoztathatjuk a kép helyzetét a kereten belül.

Ellenőrizze és mentse 


Ha a projekt felülvizsgálata során kiderül, hogy módosítani szeretnénk az egyik képet, akkor jobb egérgombbal kattintsunk a képkeretre, és kattintsunk a Kép szerkesztése gombra. Feltételezve, hogy a GIMP vagy a Photoshop képszerkesztő programban a File / General Settings / External Tools (Fájl / Általános beállítások / Külső eszközök ) lehetőséget választotta, most már szerkeszthetjük a Scribus szórólap képét a GIMP nyílt forráskódú programban vagy a Photoshop előfizetési verziójában. Ezután újra meg kell menteni a szerkesztett képet, és ez automatikusan frissül a Scribusban. Ha ez nem így van, akkor ismét a jobb egérgombbal kell menni a képre, és frissítenie kell a képet . Természetesen azt is javasoljuk, hogy mentse a még feldolgozatlan eredeti fájlt ebből a képből, mint biztonsági másolatot. 
A Mentés PDF-ként (Ctrl + Shift + P ) gombra kattintva most menthetjük a kész fájlt.

Forrás:  https://www.saxoprint.de/blog/scribus-anleitung/