Szem retusálás tippek GIMP

szemretusalas_1.png

Nyusziszemek eltüntetése

A GIMP többféle egyszerű lehetőséget kínál a vörös színű szemek eltüntetésükre. A munkát minden esetben azzal kell kezdeni, hogy jól ránagyítunk a képre, mert a szembogár elég apró szokott lenni, a munka során vétett hibákra viszont az emberi látás nagyon érzékeny. Precízen kell dolgozni, mert ha elszúrjuk, az eredmény igen csúnya lesz. Ezért, ha ezt a módszert választjuk, javaslom használjunk magas érzékenységű egeret, vagy digitális rajztáblát

szemretusalas_2.png

Festéssel kivesszük a vörös színt

A legegyszerűbb módszer az, hogy veszünk egy lágy peremű ecsetet, kb. harmadakkora átmérőjűt, mint a szembogár. A festőszín legyen fekete, és az Eszközbeállítások panelen az Ecset Módot állítsuk Színre. Ezután fessük át a szembogarat – így látható, hogy nem lesz fekete, csak szürke, mert az ecset most csak a színét veszi ki, és a képen eredetileg vörös színű szem egyelőre világosabb a normálisnál. a gyakran alkalmazzuk ezt a módszert a plakát készítés során felhasznált képek retusálásakor, akkor javaslom készítsünk egy saját ecsetet evvel is megkönnyíthetjük a elnevezési munkát.

Besötétítjük a szembogarat

Ha készen van, akkor állítsuk az ecsetmódot Rávetítésre, és egy kicsit vegyünk vissza az ecsetnyom átlátszatlanságából is. Újra fessük át a szemet, ami most sötétedni fog.

Használjunk ellipszis-kijelölést is

Fontos, hogy ne engedjük fel az ecsetet egészen addig, amíg az egész szemet át nem festettük egyetlen ecsetvonással, máskülönben foltos lesz. Ha nem elég sötét, amit kaptunk, akkor ismételjük meg a műveletet mindaddig, míg megfelelő lesz. Ha túl sötét lett, akkor [Ctrl]+[Z]-vel vonjuk vissza, és ismételjük meg átlátszóbb ecsetbeállítással.

A kijelölt szembogarat telítetlenné tesszük

Aki nem szeret festegetni, az úgy is dolgozhat, hogy az Ellipszis-kijelölési eszközzel kijelőli a szembogarat. Az Eszközbeállítások panelen be kell kapcsolni a Lágy perem opciót és 2–5 körüli sugarat kell beállítani. A Színek › Telítetlenné tevés funkcióval el lehet tüntetni a vörös színt. Aztán a Színek › Szintek menüpontra kell kattintani és a megjelenő párbeszédpanelen a hisztogram alatti középső csúszkát kissé jobbra tolni, amíg a szembogár elég sötét nem lesz.

Végül besötétítjük a szemet