Szikrázó pohár Gimp-ben

A grafikai tervezés során sokszor teljesen hétköznapi, a reklámokban már megszokottá vált dolgot kell megrajzolni, megtervezni. Csak, hogy egy példát említsek a szikrázó pohár. Ebben a blog bejegyzésben erre mutatok most egy példát Gimp-ben.

Mielőtt rátérek arra,hogyan lehet a szikrázást megvalósítani Gimp ben, egy nagyon fontos dologra szeretném a figyelmet felhívni. Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek egy ilyen grafikai tervezésesetén megfordul a fejében a következő kérdés. Pontosan hol szikrázzon a pohár? A válasz az, hogy élethű legyen. Ezért nagyon alaposan nézzük meg a képet. Próbáljuk meg egy olyan szemmel nézni, mintha nekünk kellene azt a poharat lefotózni és egy jó termékfotót készíteni. Próbáljuk meg elgondolni az adott környezetben és napszakban mi hogyan világítanánk meg , hol csillanna meg rajta a vaku, vagy a lámpa fénye. Ha ezeket átgondoltuk, akkor ennek tudatában próbáljuk meg elhelyezni a szikrát a poháron.

Lássuk, hogyan lehet ezt megcsinálni.A bemutatáshoz egy ingyenes képet használtam. A szikra létrehozásához speciális, egyedi ecsetvégre van szükségünk. Ehhez nyissuk meg az ecseteket, vagy használjuk a SHIFT + CTRL + B billentyűkombinációt.

pohar1.png

Az ecset menün belül válasszuk az új ecset menüpontot és nevezzük el az új ecsetet szikrának. Itt olyan beállításokat használjunk, amit az adott grafikai tervezés, munka megkíván. A példában hasznáét beállítások:
Sugár: 75.0
Csúcsok: 4
Keménység: 0.09
Méretarány: 1.6
Dőlésszög: 106.2
Távolság: 20.0

A következő lépés, hogy válasszuk ki az előbb készített ecsetet és hozzunk létre egy új réteget. Az új rétegen állva készítsük el a szikrákat a képen. Az ecset precíz beállítása itt különösen fontos hogy a kép hangulatos legyen. Érdemes figyelembe venni azt is a munka során, hogy a szikrák különböző erősségűek legyenek, mert másképp verődik vissza fény egy sima, egy színes, vagy egy nem sima üvegfelületről.

Még egy tipp a szikrák finomhangolásához. Duplázzuk meg a szikra réteget és a másolatot úgy állítsuk be, hogy lágyabb legyen és az eredeti alatt egy kicsivel. E módszer alkalmazása szövegek esetében nagyon szép

Forrás: https://www.gimpusers.de/tutorials/glitzern-zu-objekten-hinzufuegen