Tippek a jó motivációs levél megírásához

Tapasztalataim szerint mind a mai napig nem csak az önéletrajzírás, hanem a motivációs levél megírása is gondot jelent az álláskeresőknek. Ebben a témában már írtam korábban blog bejegyzéseket, amik az alábbi linken találhatók.

Link: https://www.metzdaniel.hu/blog

De úgy gondolom, hogy ez a téma most is aktuális, ezért szeretnék pár tippet adni. De a tippek előtt szeretném kihangsúlyozni, hogy csak akkor érdemes motivációs levelet írni, ha a pályázati leírásban is szerepel.

1. Legyen rövid és könnyen áttekinthető

Ne legyen hosszabb egy oldalnál. A helyes felépítés a következő.

  • Címzett: például Minta Zoltán alá Humánerőforrás gazdálkodási osztály alá XY Kereskedelmi Kft.
  • Megpályázott pozíció: például: Könyvelő
  • Megszólítás
  • A levél tartalma
  • Dátum
  • Aláírás Ilyen esetben, mint a hivatalos leveleknél a Tisztelettel XY a helyes forma. Aláírásunk alatt adjuk meg még egyszer elérhetőségeinket. (telefon, e-mail-cím)

motivácios levél2.jpg

2. Ne az önéletrajzban leírtakat ismételjük

Sokan ennél a pontnál megállnak, és a következő kérdést teszik fel. Akkor mit írjak a levélbe? A motivációs levél kifejezésbe benne van, hogy ez egy levél és nem pedig egy szakmai referencia. De nyugodtan utalhatunk, hivatkozhatunk a motivációs levélben az önéletrajzban szereplő dolgokra

3. Térjünk ki arra, hogy hol találkoztunk az álláshirdetéssel

Sokan felteszik a kérdést miért fontos ez. Én úgy gondolom azért, mert ez egy visszajelzés egyben a munkáltató felé, hogy hol érdemes hirdessen, másrészt ha a pályázó erre is kitér ez aszt mutatja, hogy komolyan veszi az álláskeresés kérdését.

4. Miért szeretnénk megpályázni a pozíciót

A levélnek ebben a részében írjuk le az okot, okokat, hogy miért pályázunk az adott állásra. Lehet az akár kötözés,pályakezdő vagyok, meglévő tudásom szeretném bővíteni, fejleszteni. Amit soha ne írjunk be oknak az a többet szeretnék keresni, mert ez az aranyszabály itt is igaz, nem csak az önéletrajz célkitűzés részénél. Ez az a pontja a motivációs levélnek, ahol igenis hivatkozhatunk az önéletrajzunkban leírtakra, hogy állításainkat valós érvekkel támasszuk alá.

5. A lezárás fontossága

A bejegyzés elején már említésre került a jó levélforma. A lezárás azért fontos, hogy legyen a levélnek egy kerete. Több motivációs levél minta található az interneten az ezekben lévő lezárósokat nyugodtan használjuk fel levelükben.