Tippek makró fotózáshoz

grafikai-tervezés-173.jpg

A grafikai tervezés során gyakran szükségünk lehet makró képekre, amiket a névjegykártya háttereként, vagy más marketing anyag részeként használunk fel.

De hogyan készíthetünk jó makró fotókat.  Ez a blog bejegyzés erre ad tippeket.

A makró fotózásnál nagyobb a bemozdulás veszélye, mint gondolnánk. Ez főleg akkor igaz, ha kézből fotózunk, nem használunk állványt. Célszerű állványról fotózni és rövid zársebességet használni. (1/125 vagy rövidebb)

A megvilágítás. A makró fotózásnál a megvilágítás speciális, abban az esetben, ha nincs elegendő természetes fény. Ha vakut, vagy folyamatos lámpát használunk, törekedjünk arra, hogy nem közvetlen szemből világítsuk meg kemény fénnyel a lefotózni kívánt tárgyat, hanem oldalról és igyekezzünk a fényt lágyítani. Erre a célra ma már sokféle megoldás létezik a piacon.

Szintén hasznos kiegészítő lehet a közgyűrű. A közgyűrű egy fix méretű gyűrű, ami a gépvár és az objektív között helyezkedik el. Különféle gyűrűk kaphatók a különféle makrótartományok fényképezéséhez. Természetesen a gyűrűk egymáshoz is csatlakoztathatok így növelhető a makrótartomány. A gyűrű előnye, hogy könnyen csatlakoztatható a fényképezőgépre. Hátránya, hogy csak további gyűrűk közbeiktatásával növelhető a leképzési távolság.

grafikai-tervezés-174-300x243.jpg

Ha olyan témára fókuszálsz a gép, amely közel van az objektívhez, sokkal kisebb a mélységélesség (a fókuszpont előtt és mögött fókuszban lévő terület). A rekeszbeállítástól függetlenül a háttér valószínűleg homályos lesz, habár kisebb (magasabb f szám) rekesz használata esetén a téma nagyobb része lesz fókuszban.
A lehető legmegfelelőbb beállítás és pontosság érdekében állítsad az objektívet kézi vezérlésre. Látni fogod, hogy a téma nagyításával együtt az apró mozgások is felerősödnek. A fókuszgyűrű legfinomabb beállítása is óriási különbségeket eredményez a fókuszterületen. A legpontosabb fókuszvezérlés a felnagyított Élőkép használatával érhető el.
A makró fotózásnál lényeges, hogy pontosan ismerjük és beállítsuk azokat a tényezőket és paramétereket, amelyek döntő módon meghatározzák a sikert. Csupán a felsorolás elégséges, hogy meggyőződjünk arról a tényről, amely a makró fotózást a nehéz témák közé sorolja:
• A téma távolsága (amely nem zavarja a témát, de alkalmas képet ad);
• Megfelelő objektív;
• A megvilágítás (főfény, derítés);
• Az expozíciós idő és a rekesz értéke (mozgásos életlenség kiküszöbölése, mélységélesség, ISO érték, szél);
• Állvány használata;
• Fénymérés pontossága;
• Háttér;
• Fotózás fordított objektívvel, közgyűrűvel, előtétlencsével;
• Mélységélesség meghatározása (téma „kiemelése”);
• A téma jellegétől függően a megfelelő kivágás kiválasztása;
• A színhőmérséklet meghatározása.