Tippek a német motivációs levélhez első rész

önéletrajzírás-pécs79.jpg

Az önéletrajzírás nem ott fejeződik be, hogy írunk egy önéletrajzot magyar vagy német nyelven, hanem ehhez még kell egy jó kísérőlevél, motivációs levél is. E blog bejegyzés a német motivációs levélhez ad tippeket.

Kezdetben a kutatás

Mielőtt elkezdené gondolkodni egy kísérőlevél kidolgozásán, mindig meg kell vizsgálnia: Ha megtalálta az Önnek megfelelő álláshirdetést, akkor a következő lépés a cég honlapjának meglátogatása. Még ha ismeri a munkáltatót is, fontos pontosan megismerni a céget, hogy legyen egy átfogó képünk a cégről.

Az első benyomás számít

Természetesen a levél tartalmának mindig döntőnek kell lennie. De alkalmazása esetén: a szem megesik. De itt sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ugyan úgy, mit az önéletrajzírás esetében ezt a dokumentumot, levelet is meg kell tervezni. Tervezéskor vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba. A motivációs levél és az önéletrajz egységes elrendezése nem csak azt ,mutatja be, hogy fontos számodra a bemutatkozásod, hanem azt is, időt szenteltél arra, hogy jól nézzen ki. Természetesen ne essünk túlzásokba.

önéletrajzírás-pécs80.jpg

Keressük meg a megfelelő kapcsolattartó személyt

Gyakran a munkahirdetésekben megnevezett egy kapcsolattartó személyt, általában a felelős vállalkozót, akinek a kérelmet meg kell címezni. Mindenesetre ezt a kapcsolattartót is meg kell nevezni a címsorban, és üdvözölni kell – ez csak a udvariasságot követeli meg. Ha nincs konkrét kapcsolat tartó személy megadva, akkor meg van a lehetősége annak, hogy felhívjuk a céget , érdeklődjünk a meghirdetett munka felől és érdeklődjünk, hogy kinek kell címezni a motivációs levelet. Ebben az esetben kérdezni nem szégyen és nem sértő.. Lehet hogy magával a kapcsolat tartóval is tudunk beszélni, de érdemes arra figyelni, hogy beszélgetésünk rövid és lényegre törő legyen. Ez itt ugyan olyan fontos, mint az önéletrajzírás esetében.

Valós adatok megadása

Annak érdekében, hogy a levele olvasója tudja, kivel foglalkozik, mindig fel kell tüntetnie az elérhetőségeket a kísérőlevélben. A fejléc vagy a lábléc nagyon jó ennek, de nem helyettesítik a címzettet és a feladót!
A jelentkezés kísérőlevelének formális levele: a címzett és a küldő neve. Sok pályázó küzd itt az elrendezéssel. Ebben az esetben javaslom használj egy olyan formai stílust, ami rendezett és jól néz ki.

Győzd meg az olvasót egy jó szerkezettel

“A levélnek mindig egy közös szálat kell kapnia.” Ez a mondat számos alkalmazási útmutatóban olvasható – és természetesen igaza van! De mi van a baljós téma mögött? Alapvetően az alkalmazás nem különbözik más szövegektől, amelyet írsz: léteznie kell egy olyan struktúra, amelyet az olvasó saját maguk irányításához használhat.

Bevezetés, fő rész, végleges

E dolog alkalmazásához ragaszkodni kell. A bevezetőben megmagyarázza érdeklődésünket és megmutatja, miért érdekes ez az oldal és a cég számunkra. Ébresszünk vele, kreatív módon egy kíváncsiságot, érdeklődést az olvasóban. A levél fő részében hangsúlyoznunk kell a karrierünk legfontosabb elemeit, és előtérbe kell helyezni azokat a dolgokat mely által alkalmasak vagyunk a hirdetett pozícióra. Végül a lezárás, amelyben ismét hangsúlyozza az elkötelezettségét, és természetesen azt mutatja, hogy várakozással tekint a személyes beszélgetésre.