Tippek tárgyfotózáshoz

grafikai-tervezés-141.jpg

Névjegykártya vagy szórólap készítéskor, ha igazán egyedi grafikát szeretnél készíteni, akkor szükségünk lehet jó minőség tárgyfotóra. Ez a blogbejegyzés ehhez ad tippeket

1 A fényképezőgép

Ahhoz, hogy jó minőségű képet készítsünk, amit később a grafikai terveskor fel szeretnénk használni nincs szükségünk a legdrágább gépre. Egy felső kategóriás okos telefon is készít nagyon jó minőségű képeket. Fontos a gyakorlás és hogy ismerjük a gépet, amit használunk beleértve a gép kínálta lehetőségeket és korlátokat is. Itt egy személyes véleményt szeretnék hozzáfűzni.  Ha lehet használjunk nagylátószögű fix objektívet

2 A fények

Egy nagyon fontos tényező a megfelelő fények. A legtökéletesebb fény a természetes fény, Ha a tárgyat műteremben fotózzuk semmiképp se egy falhoz tolt asztalra tegyük és ügyeljünk a jó megvilágításra, hogy a kép professzionális legyen. Különösen fontos a jó megvilágítás a sötét tárgyak esetében, mert a részletek csak a jó megvilágításkor látszanak.

3 Az állvány

A jó tárgyfotó elkészítéséhez szükségünk van egy állványra, mert a gépnek precízen mozdulatlanul kell állnia. A legtöbb gépben van már automatikus időzítő. Javaslom, hogy a tárgyfotózás esetében használjuk az automatikus időzítőt, mert ennek segítségével elkerülhetjük a pici bemozdulásokat.

grafikai-tervezés-142-300x195.jpg

4 A háttér

A legegyszerűbb, ha a fotón semmi más nincsen, csak a tárgy, ami elvonhatná az érdeklődők figyelmét, ehhez viszont fehér háttérre van szükségünk. Erre a célra egy vastagabb hófehér lap is tökéletes. A fehér lapokat állítsuk be úgy, hogy a tárgy alatt, mögött is fehér hátteret kapjunk.

5 A felbontás

A grafikai tervezés során, mint fontos tényezőt figyelem be kell venni a felbontást is. Nem mindegy, hogy milyen a felbontás. Fontos, hogy képünk minél részletgazdagabb legyen az életlenség, vagy elmosódás nem elfogadható.

6 Zárótippek

Üveg tárgyak esetben figyeljünk a csillanásra és a tükröződésre. Tisztítsuk meg a lencsét fotózás elött és a tárgyat és tisztítsuk meg, amit fotózni szeretnénk, mert így sok utómunkát spórolunk meg magunknak. Igaz, hogy a háttér legtöbb esetben fehér, de vannak olyan esetek, amikor a sötét áttér az előnyösebb. Tárgyfotózáshoz használjunk fotó sátrat.