Tippek telefonos állás interjúhoz 1. rész

önéletrajzírás-pécs62.jpg

Több tippet adtam már korábbi blog bejegyzéseimben az önéletrajzírás fortéjáéival kapcsolatban. Ez a bejegyzés arra ad tippeket, hogyan készülhetünk fel egy telefonos állas interjúra.

1 Szánjunk rá elegendő időt

Készüljünk rá úgy, mintha személyes állás interjúra mennénk. Végezzünk kutatómunkát, keresgéljünk a vállalattal kapcsolatban. Fogalmazzuk meg, hogy szerintünk mivel tudnánk a cég sikeréhez hozzájárulni. Használjuk ki a lehetőséget, az előnyeit, hiszen erre az interjúra szinte még jobban fel lehet készülni, mintha szemtől szemben ülne az interjút tartó cég embereivel, hogy puskázhat mivel az összegyűjtött információk ott lehetnek ön előtt és felveheti a fonalat, ha menet közben leblokkol. A telefonos interjú előnyt nyújthat azoknak, akik hajlamosak izgulni egy-egy interjú alkalmával. Itt nem vizslatnak kérdező tekintetek. Végezetül állítson össze egy listát azokból a kérdésekből, amit szívesen feltenne, ha alkalom adódna rá. Szerintem a kérdésein összeírása, egy nagyon fontos tényező, mert a feltett kérdések és a kapott válaszok segítenek minket és a cég megbízottját is a tisztánlátásban.

önéletrajzírás-pécs63 (1).jpg

2 Ne beszéljen túl sokat! – A kevesebb néha több

Az állásinterjú kapcsán jusson eszünkbe, hogy ez nem mesedélután, tehát az interjú nagy részében hallgassunk figyelmesen, és amikor kérdeznek, válaszoljuk meg a kérdéseket. Figyeljünk a kérdésre és a kérdést válaszóljuk meg. Ne beszéljünk mellé. A legjobban sikerült interjúkon általában az interjúztatók beszélnek. Jelöltként a kérdések megválaszolása mellett igyekezzünk egy jó első benyomást kelteni.

3 Mutassunk érdeklődését a pozíció iránt!

Általában a telefonos állásinterjú célja az, hogy személyesen is meg akarjon ismerkedni egymással a két fél. Éppen ezért, ha a munkaadó felkeltette az Ön érdeklődését, mutasson elhivatottságot és lelkesedést a munka iránt. Az interjú végeztével legyen érdeklődő, kérdezze meg, hogy mi lesz a következő lépés, mikor számíthat visszajelzésre. De nagyon ügyeljünk arra, hogy az érdeklődésünk óvatos és udvarias legyen, még véletlenül sem tolakodó.

4 Kerüljük el a kellemetlen helyzetet

Ügyeljünk arra az önéletrajzírás alatt, hogy a valóságot írjuk le, legyen itt szó nyelvismeretről vagy más végzettségről. Ma már szokás, hogy az interjú alkalmával a jelölt idegen nyelvi tudását is.  felmérik. Sok jelölt itt kudarcot vall, mert az önéletrajban szerepel egy nyelvismeret, de a z éles helyzetben használni nem tudják. Ezért azt javaslom, hogy az interjú elött, valami módon, lehetőségünk szerint elevenítsük fel nyelvtudásunkat, hogy ne valljunk kudarcot.