Többszörös színátmenet Inkscape-ben

A grafikai tervezés során, ha vektorgrafikus programban dolgozunk ott is van lehetőség színátmenetek létrehozására, de talán nem is sejtjük mennyire látványos kicsit 3D-s hatású látványt lehet létrehozni egy jó többszörös színátmenettel, legyen szó akár egy logóról, vagy feliratról.

A háttér megrajzolása

Készítsünk egy tetszőleges méretű hátteret és töltsük ki valamilyen színátmenettel. Ez után zároljuk ezt a réteget, hogy ne okozzon problémát a későbbi kijelölésekkor. A rétegek zárolásának alkalmazását érdemes elsajátítani alkalmazni, mert ez segíti gyorsítja munkánkat a grafikai tervezéskor.

A logó megrajzolása

A példa kedvéjért én egy Quicktime-hoz hasonló logót fogok rajzolni. Rajzolok egy körvonal nélküli kőrt, ennek a másolatát kiszínezem fehérre és lekicsinyítem. Majd kijelölöm mindkettőt  és az útvonal menüben a különbséget választom. Ez lesz a logó alapja. Ez után jön a „Q” betű szára. Ehhez rajzolok egy téglalapot, ami olyan széles, mint a kör vastagsága. Majd készítek róla egy másolatot és a másolatot feljebb tolom. (az elmozgatás előtt érdemes jól belenagyítani, hogy ne csússzon el. A csomópontok segítségével lekerekítem a felső végét, majd átalakítom az objektumot útvonallá és kijelölöm a két alsó csomópontot. Létrehozok egy új csomópontot és a Ctrl gomb lenyomása mellett a kellő méretűre húzom. Az Unió segítségével összeolvasztom a két objektumot. Ezek után beillesztem a helyére. Ehhez érdemes bekapcsolni az illesztést, majd beforgatom. Hanem lenne a szár elég hosszú, akkor a csomópontok kijelölésével és mozgatásával tudom méretét változtatni. Végül az Unió segítségével egyesítem a 2 objektumot, adok neki egy vastag körvonalat és ennek adok valami világos színt.

vektor.png

A színátmenet létrehozása

A logó mellett létrehozok 4 kis négyzetet, amit különböző színekkel töltök ki. Kiválasztom a színátmenet eszközt, kijelölöm az alakzatot és a kör alakú színátmenetet választom. Létrehozok egy alap színátmenetet. Majd dupla kattintással létrehozok 3 új pontot kiválasztom a színpipettát és ha kijelölök egy pontot, akkor azokból a négyzetekből tudok mintát venni, amiket korábban különböző színekkel töltöttem ki. Aztán a pontok állítgatásával lehet a színekkel játszani.

A körvonal színátmenete 

A színátmenet eszközt válasszuk ki és a beállításoknál váltsuk körvonalra és állítsuk Lineárisra és készítsük el a színátmenetet.

Végszó

A hatást lehet még fokozni egy kis árnyékolással.