Újabb Raw tippek a grafikai tervezéshez

raw1.png

Saját tapasztalatból tudom, hogy a tervezés során egy vagy több totót is fel kell használni a kész terv elkészítéséhez. Legyen az tárgy, vagy portré fotó, van, hogy felhasználás előtt kis utómunkára, javításra szorul. Mióta átálltam az ingyenes programok használatára azóta használom a Darktable programot, de nem igazán vagyok elégedett. Ellenben a RawTherapee nagyon megtetszett az első használat során, ezért úgy gondoltam, hogy egy blog bejegyzésben megosztok pár tippet a programmal kapcsolatban.

1. Egy jó kiindulási pont, hogy a kép betöltése után minden beállítást visszaállítok nullára és mikor ez meg van, csak aztán kezdem el a kép javítását.

2. A program jól átlátható, így gyorsan lehet vele dolgozni legyen szó akár plakát, vagy névjegykártya készítésről a felhasználni kívánt képek szükség esetén hamar javíthatók.

3. Ha a grafikai tervezéssorán nekünk kell fotókat készíteni mondjuk egy plakáthoz, vagy szórólaphoz, akkor érdemes lehetőség szerint úgy beállítani a fényképezőgépet, hogy Raw és Jpeg formátumba is mentse az elkészült képet. A program a Raw kép betöltésekor kiírja a fényképezőgép beállításait, ahogy a kép készült, illetve párkattintással megmutatja a kép esetleges hibáit is. Itt gondolok például az alul, vagy túl exponált területekre. Ezen adatokat látva hamar tudunk akár a fényképezőgép beállításain változtatni, vagy a képen javítani, amit a névjegykártya készítés során fel szeretnénk használni.

raw-therapee-01.jpg

4. A program Windows és Linux rendszerhez is elérhető.

5. Könnyen és gyorsan lehet vele fekete-fehér képet készíteni, ha a grafikai tervezés során arra lenne szükség.

6. A program kompatibilis a Gimp-el, így ha valami olyan javításra lenne szükség, ami a RawTherapee-ben nem megoldható a GIMP-ben tudjuk folytatni a munkát. Bár meg kell jegyezni, hogy a Gimp indításkor kicsit megakad a RawTherappe miatt és megkér, hogy nyomjunk egy billentyűt a folytatáshoz.

Záró gondolatként csak annyit, hogy két dolog miatt érdemes elsajátítani a Raw képszerkesztő programok használatát. Könnyen és gyorsan javíthatók ezek a fájlok. A másik szerintem a Raw fájlok esetében finomabban lehet a beállításokkal játszania a jobb kép érdekében, mint a Darktable esetében